یاتا تاثیر اقتصادی هوانوردی امارات متحده عربی در سال ۲۰۲۳ را منتشر کرد:
۹۲ میلیارد دلار درآمد و کمک ۱۸.۲٪ به تولید ناخالص ملی (شامل زنجیره تامین ، هزینه های کارکنان و فعالیت های گردشگری).
۹۹۲ هزار شغل (شامل زنجیره تامین ، هزینه های کارکنان و فعالیت های گردشگری).
۷۴۵۰۰ نفر به طور مستقیم توسط خطوط هوایی استخدام شده اند، ۱۳۲۳۰۰ نفر دیگر در ارتباط با هوانوردی و ۲۹۷۳۰۰ نفر در گردشگری مرتبط با هوانوردی مشغول به کار هستند.
یک میلیون تن بار هوایی در سال ۲۰۲۳ جابجا شده است.
امارات متحده عربی یک مرکز حیاتی برای اتصال جهانی است و مزایای نقش ابراتصال آن، تجارت، گردشگری، سرمایهگذاری و مشاغل را برای امارات به ارمغان میآورد. امارات دارای چشمانداز استراتژیک برای حمل و نقل هوایی است که با مقررات هوشمند و سرمایهگذاری در زیرساختهای کلاس جهانی پشتیبانی میشود.
اولویت های کلیدی امارات
امارات متحده عربی با تکیه بر موقعیت خود سه حوزه را برای پیشرفت در اولویت دارد:
پایداری: امارات متحده عربی در توسعه سوخت کم کربن هوانوردی (LCAF) پیشرو بوده است و تولید سالانه ۷۰۰ میلیون لیتر سوخت پایدار هوانوردی (SAF) تا سال ۲۰۳۰ را هدف قرار داده است.
زیرساخت: از آنجا که امارات متحده عربی به سرمایه گذاری در زیرساخت های کلاس جهانی برای پاسخگویی به تقاضای آینده، به ویژه با توسعه فرودگاه بین المللی آل مکتوم (DWC) و فرودگاه بین المللی زاید (AUH) ادامه می دهد، همکاری با صنعت برای باقی ماندن یک قطب رقابتی هزینه برای خطوط هوایی و مسافران بسیار مهم است.
نیروی کار: امارات متحده عربی سرمایه گذاری قابل توجهی در آموزش هوانوردی انجام می دهد تا از نیروی کار ماهر برای حمایت از فرصت های رشد اطمینان حاصل کند. حفظ یک پلتفرم پایدار از متخصصان هوانوردی باعث تقویت بیشتر وضعیت امارات متحده عربی خواهد شد. به عنوان بخشی از این تلاش، اخیراً یک مرکز آموزشی جدید یاتا در ابوظبی، امارات افتتاح شد.
یاتا تأثیر اقتصادی هوانوردی در امارات را منتشر کرد

۳۰
فروردین
۱۴۰۴