بیشتر شرکتهای تعمیر و نگهداری نیاز دارند تا انباری از قطعات یدکی، لوازم و سایر موادی که به ادامه فعالیت کسبوکارشان کمک میکند، نگهداری کنند. این شرکت ها به قطعات و ابزارهایی در دسترس نیاز دارند که بتوانند از آنها برای تعمیر سریع قطعات و ادامه فعالیت خطوط هوایی استفاده کنند.
در مجموع، این اقلام به عنوان موجودی انبار مراکز تعمیر و نگهداری شناخته می شوند. از آنجا که موجودی انبار می تواند بخش قابل توجهی از هزینه های تدارکات کلی یک شرکت را به خود اختصاص دهد، مهم است که فرآیندهای مدیریت موجودی انبار کارآمد را اعمال کنید تا هزینه ها را به حداقل برسانید و در عین حال اطمینان حاصل کنید که شرکت موجودی کافی برای رفع نیازهای خود دارد.
تعمیر و نگهداری چیست؟
تعمیر و نگهداری به تمام فعالیت های مورد نیاز برای حفظ تسهیلات و فرآیندهای عملیاتی یک شرکت اشاره دارد. گروه مشاوره بوستون نشان می دهد که هزینه های تعمیر و نگهداری می تواند به ۴.۵٪ از درآمد در برخی از صنایع برسد، بنابراین کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می تواند تأثیر قابل توجهی بر قیمت نهایی محصول یا خدمات داشته باشد.
موجودی انبار چیست؟
موجودی انبار شامل مواد مصرفی، تجهیزات و لوازم مورد نیاز برای فعالیت های نگهداری، تعمیر و عملیات است . موجودی انبار شامل اقلامی است که در یک فرآیند استفاده می شود اما بر خلاف مواد خام در محصولات نهایی شرکت گنجانده نمی شود. قطعات یدکی و ابزار برای تعمیر تجهیزات ، موجودی انبار هستند. موجودی انبار تقریباً بر بهرهوری هر بخش تأثیر میگذارد، بنابراین حفظ موجودی انبار به اندازه کافی برای کارکرد کسبوکار ضروری است.
نمونه های موجودی انبار
موجودی انبار شامل طیف بسیار گسترده ای از تجهیزات و لوازم است. مانند:
لوازم نگهداری و تعمیرات ماشین آلات: روان کننده ها، لامپ ها، شیرها، و قطعات یدکی .
تجهیزات ایمنی: ماسک، گوش گیر، کلاه ، ماسک تنفسی و محافظ صورت.
لوازم سرایداری: اسپری های ضدعفونی کننده و پاک کننده، مایعات و پودرها، سطل ها، جاروها، پارچه های گرد و غبار و دستکش های یکبار مصرف.
لوازم اداری: کامپیوترهای شخصی، چاپگر و تونر، مبلمان، کاغذ، خودکار و مداد.
لوازم آزمایشگاهی برای آزمایش یا تحقیق: بشر، سرنگ، لوله آزمایش و ترازو.
مدیریت موجودی انبار چیست؟
مدیریت موجودی انبار مستلزم خرید، ذخیره سازی، استفاده و شارژ کردن تمام محصولاتی است که در فهرست موجودی انبار قرار می گیرند. مانند سایر انواع مدیریت موجودی، هدف این است که هر یک از این فعالیت ها را تا حد امکان بهینه و اقتصادی انجام دهیم تا کسب و کار؛ موجودی انبار مناسب را در زمان مناسب و با هزینه مناسب در اختیار داشته باشد. مدیریت موجودی انبار می تواند پیچیده و زمان بر باشد زیرا ممکن است شرکت ها نیاز به خرید و ذخیره صدها یا حتی هزاران اقلام مختلف داشته باشند.
چرا مدیریت موجودی انبار مهم است؟
مدیریت موجودی انبار نقش مهمی در حفظ فعالیت تجاری دارد. برای مثال، اگر یکی از اجزای ماشین آلات حیاتی در میانه یک دوره از کار بیفتد، کل فرآیند می تواند متوقف شود. بدون قطعه یدکی در دسترس، ضربه میتواند به ساعتها یا حتی چند روز از کار افتادگی منجر شود. اگر زمان توقف بیش از مهلت تحویل قرارداد شود، ممکن است یک کسبوکار درآمد خود را از دست بدهد و روابط مشتری را به خطر بیندازد. به راحتی می توان فهمید که چگونه مدیریت نکردن صحیح اقلام انبار می تواند تأثیر عمده ای بر کل زنجیره تأمین شما داشته باشد.
از سوی دیگر، انباشت موجودی انبار برای جلوگیری از تمام شدن آن نیز میتواند مشکلاتی را ایجاد کند: خرید و ذخیره موجودی اضافی، سرمایهای را تلف می کند که میتوان از آن برای تامین مالی رشد تجارت استفاده کرد. برخی از اقلام اگر بیش از حد طولانی ذخیره شوند ممکن است منسوخ شوند.
چالش های مدیریت موجودی
شرکت ها اغلب اهمیت مدیریت موجودی را به رغم پیچیدگی، هزینه و تاثیر آن بر عملیات دست کم می گیرند. از لحاظ تاریخی، برخی از شرکتها مدیریت موجودی انبار را به عنوان یک تصمیم آتی در نظر میگیرند و به مدیریت آن توجه کمتری میکنند. اگر مدیریت موجودی انبار پراکنده باشد و بخشهای مختلف اقلام خود را خریداری کنند کار دشوارتر خواهد شد و چالش هایی به همراه دارد . از جمله:
خرید اقلام زیاد : هزینه های خرید هزاران اقلام مختلف که بسیاری از آنها ارزش کمی دارند بدون یک فرآیند خرید متمرکز و کارآمد، می تواند بیشتر از قیمت خود اقلام باشد. یک مطالعه تخمین زده است که هر ۱ میلیون دلار در هزینه موجودی می تواند ۳۵۰۰ چرخه سفارش خرید ایجاد کند که هر یک به سفارش خرید، فاکتور و رسید جداگانه نیاز دارد. علاوه بر این، تکنسینهایی که دستمزد بالایی دارند ممکن است به جای فعالیتهای تعمیر و نگهداری، وقت خود را صرف جستجو در کاتالوگ قطعات کنند.
هزینه های تکراری و بی رویه: بخشهای مختلف ذخیرهسازیهای خود را از منابع یکسان جمعآوری میکنند تا اطمینان حاصل کنند که به اندازه کافی برای رفع نیازهای خود موجودی دارند. این امر ممکن است حتی زمانی رخ دهد که یک فرآیند تدارکات رسمی وجود داشته باشد، اگر بخشها احساس کنند که این فرآیند به سرعت منابع مناسب را به آنها نمیرساند. این تکرار تلاش و موجودی، هزینه های کلی خرید و ذخیره سازی را افزایش می دهد.
ردیابی موجودی: بدون یک سیستم مدیریت موجودی متمرکز، شرکتها ممکن است از در دسترس بودن واقعی اقلام خاص مطلع نباشند. یک بخش ممکن است فکر کند که یک کالا در انبار موجود نیست، در حالی که در واقع، بخش دیگری آن کالا را برای رفع نیازهای خود اختصاص داده است. اگر موارد مورد بحث حیاتی باشند، مانند قطعات یدکی برای تعمیر تجهیزات، این نادیده گرفتن ها می تواند عواقب جدی برای کسب و کار داشته باشد.
دید ضعیف در تقاضا بدون توانایی نظارت بر مصرف کلی موجودی انبار، سبب می شود تا شرکت ها قادر به پیش بینی دقیق، بودجه و برنامه ریزی برای پاسخگویی به تقاضا نباشند.